Campagne nieuws

Logo-GB

Lokaal perspectief feliciteert Groningen Belang met de mooie resultaten in de Provinciale Staten verkiezingen. Wat zijn we trots op onze samenwerking met deze mooie partij, die een stevige basis heeft neergelegd.

We willen iedereen die op Groninger Belang gestemd heeft bedanken voor het vertrouwen!

 


 Groningen Kiest! Slotdebat 14 maart 2015

 

 


 

 

 Groningen Kiest! 28 februari 2015

https://youtube.com/watch?v=NQFTdIhdxCMframeborder=0allowfullscreen

 


 

Politiek in Groningen gaat niet voor veiligheid bij gaswinning!

Groninger Belang vindt dat gaswinning alleen kan wanneer de veiligheid gewaarborgd wordt. Bij de landelijke politieke partijen in Groningen is hier onvoldoende aandacht voor zo zegt lijsttrekker Bram Schmaal in antwoord op de beschuldiging dat Groninger Belang kiezersbedrog pleegt door aandacht te vragen voor adviezen van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Met name de VVD heeft zich hier over uitgelaten.

Schmaal

Voor ons is het helder zo zegt Schmaal: Na de aardbeving in Huizinge (aug.2012) heeft het Staatstoezicht op de Mijnen, toen nog met directeur Jan de Jong, een uitgebreid rapport geschreven over de veiligheid. Hierin staan twee essentiële zaken. Als je veiligheid als uitgangspunt neemt is 12 miljard kuub gas de maximale winning uit het Groningen veld. Als je uitgaat van leveringszekerheid mag je 21 miljard kuub gas winnen.

Groninger Belang stelt de veiligheid van de inwoners voorop. Daarom pleit de partij er voor om zo snel mogelijk toe te werken naar gaswinning van maximaal 12 miljard kuub uit het Groningen veld. “Ook andere politieke partijen buitelen over elkaar heen om duidelijk te maken dat de veiligheid van Groningen voor hen zo belangrijk is. Maar zelfs de meest uitgesproken partijen houden steeds maar vast aan de winning van 21 miljard kuub gas uit het veld in Groningen. Terwijl dit dus niets met veiligheid te maken heeft!”

“Hier waren we al verbaasd over” zo zegt lijsttrekker Bram Schmaal. “Maar in een debat bij de commerciële club in Groningen werd het verhaal nog gekker. Toen wij aangaven dat enkel een maximale 12 miljard kuub gas winnen goed is voor de veiligheid van Groningen werden we beticht van kiezersbedrog. Terwijl we niets anders zeggen dan dat wat de SodM zegt.”

Het is overigens ook opmerkelijk dat nadat directeur Jan de Jong vervroegd met pensioen ging en werd vervangen door de heer van der Meijden, een ex-topman van Shell (mede-eigenaar NAM), het winningsplan qua kuubs fors omhoog gingen en het voorzorgsprincipe van 12 miljard kuub werd losgelaten.

Schmaal snapt ook wel waar de angst van met name de VVD zit “kijk, wij vertellen het echte verhaal, nemen een standpunt in omdat dit goed is voor Groningen. Dat is voor Den Haag en landelijke partijen lastig en vooral erg wennen. Die proberen Groningers wijs te maken dat we veilig zijn als er 30-35 miljard kuub gas gewonnen wordt. Maar dat is niet zo, het SodM heeft dit helder verwoord. Wij leggen nu de vinger op de zere plek, en krijgen dan te horen dat we kiezersbedrog plegen. Je kan je dan ook afvragen wie hier nu eigenlijk wie bedriegt.” Groninger Belang roept alle andere partijen op om nu samen de schouders er onder te zetten om zo snel mogelijk naar een veilig situatie (max 12 miljard kuub) te komen voor de inwoners van deze prachtige provincie!

Artikel uit de Groninger Krant. http://www.groningerkrant.nl/2015/03/politiek-in-groningen-gaat-niet-voor-veiligheid-bij-gaswinning/


 

Lokale partijen gaan samen in Groninger Belang

HOOGEZAND – Groninger Belang is een onafhankelijke politieke partij die opkomt voor de belangen van alle inwoners van de provincie Groningen, Stad & Ommeland. Groninger Belang is onafhankelijk van landelijke politieke partijen en wordt gevormd door een groot deel van de lokale politieke partijen die binnen de provincie Groningen actief zijn. Hierdoor weet Groninger Belang als geen ander wat er in gemeente en regio speelt. Het is een samenwerkingsverband van in totaal 16 lokale partijen. Ook Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde zijn vertegenwoordigd in Groninger Belang.

Uit Hoogezand-Sappemeer levert Lokaal Perspectief in totaal vijf kandidaten aan Groninger Belang, waarvan Marc Scheffers de nummer 2 op de kandidatenlijst is. Marc Scheffers, in het dagelijks leven eigenaar van Scheffers advocaten, is enthousiast over de samenwerking van de lokale partijen. Omdat het belang van Groningen voorop staat, hebben alle betrokken partijen hetzelfde doel. Hierdoor verloopt de samenwerking verrassend soepel. Scheffers ziet een duidelijke rol voor zichzelf weggelegd binnen Groninger Belang. Door zijn jarenlange ervaring als advocaat is hij gewend vlot de essentie uit stukken te halen en is debatteren een tweede natuur. Daarnaast is het volgens Scheffers een pré om juridische kennis in huis te hebben als politieke partij. Met zijn achtergrond is Groninger Belang verzekerd dat alle stukken en besluiten ook juridisch goed in elkaar zitten.

Op nummer 7 staat Matty Siersema van Kritisch Menterwolde. Zij is actief, creatief, progressief en altijd op zoek naar het beste voor haar omgeving en dus voor Groningen. Dit heeft zij in haar jarenlange politieke loopbaan laten zien, onder andere door haar wethouderschap stop te zetten toen zijn haar eigen principes niet langer kon rijmen met zaken die door anderen van haar werden verwacht. Kritisch Menterwolde heeft zich aangesloten aan bij Groninger Belang om het machtsblok in de Provinciale Staten te doorbreken en de plaatselijke politiek de zeggenschap over zijn eigen grondgebied terug te geven. Met Siersema heeft Groninger Belang een persoon die bewezen heeft voor haar principes uit durft te komen en een goed debat niet schuwt.

Slochteren levert de nummer de nummer 12 op de lijst van Groninger Belang. Geke Akkerman, fractievoorzitter van de sinds 2014 grootste partij in Slochteren: Gemeente Belangen. Akkerman is een energieke vrouw die behalve om haar jarenlange politieke ervaring en inhoudelijke kwaliteiten geroemd worden binnen haar partij, ook de kwaliteiten van een ander weet te optimaliseren en weet te verbinden. De afgelopen jaren is zij actief geweest in zaken als Ruimtelijke Ordening en de sociale kant van het politieke werk: de decentralisaties. Ook begeleidt zij nieuwe fractieleden met de commissie financiën. Groninger Belang heeft met Geke Akkerman een veelzijdige vrouw die het belang van de Groningers voorop stelt.

Groninger Belang maakt zich dus hard voor de Groningers. Dit is onder meer te zien in de elf standpunten inzake gaswinning uit de Groninger bodem. De partij is zeer kritisch op de ideeën die in Den Haag over de tafel vliegen. Naast de gaswinning zijn er natuurlijk meer punten die spelen. Windmolens, de herindeling, economie en werkgelegenheid. Groninger Belang bekijkt alles vanuit het standpunt van inwoners van Groningers. ,,Wie het beste voor zichzelf en voor Groningen wil, bekijkt de standpunten en het verkiezingsprogramma op www.groningerbelang.nl en maak die stem kenbaar op 18 maart’’, aldus de mensen van Groninger Belang.

advertentie LPGB

Ingezonden artikel uit de Regiokrant: http://www.noordpers.nl/afbeelding/archreg/reg11lowres.pdf

 


Marc-Scheffers-©Marc-Jansen-522x391

HOOGEZAND – Bij de verkiezingen voor de provinciale staten op 18 maart kan voor het eerst ook op Groninger Belang gestemd worden. Nummer 2 op de kieslijst van die partij is Marc Scheffers uit Hoogezand.

Door Marc Jansen

Groninger Belang is een samenwerkingsverband van zestien lokale partijen, waaronder Lokaal Perspectief uit Hoogezand-Sappemeer. “Iedere partij kon een verkiesbare kandidaat voordragen. Ik ben door Lokaal Perspectief voorgedragen”, vertelt Scheffers.

“Aan de hand van een sollicitatiegesprek met een vijfkoppige commissie is vervolgens de kieslijst samengesteld.”

Lokaal Perspectief

Scheffers, eigenaar van een advocatenkantoor, was best verrast met zijn uiteindelijke tweede plaats op die lijst. “Ik heb minder politieke ervaring dan veel andere kandidaten; ik ben pas sinds de oprichting van Lokaal Perspectief politiek actief. Aan de andere kant: ik kan een juridische blik op zaken werpen, bijvoorbeeld op het gasbesluit van Economische Zaken. Bovendien ben ik als jurist gewend stukken te lezen – en er de essentie uit te halen – en ben ik gewend te debatteren.”

Groninger Belang gaat met groot vertrouwen de verkiezingen in. “Ik reken op vijf tot tien zetels. Maar we zouden ook wel eens de grootste partij kunnen worden. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen hebben de verschillende lokale partijen immers fors gewonnen.”

Snel op 1 lijn

De partijen zaten ook snel op 1 lijn, stelt Scheffers. “Ik was bang voor een situatie met 16 kapiteins op 1 schip. Maar daarvan is totaal geen sprake. We hadden het verkiezingsprogramma heel snel klaar. Omdat we met z’n allen hetzelfde doel hebben. De belangen van de inwoners van de provincie Groningen staan voorop.”

Gaswinning

Belangrijk thema is, uiteraard, de gaswinning. “We hebben maandag een plan van aanpak gepresenteerd: ‘De stap vooruit’. Hierin onderscheiden we 3 fases. In de eerste fase willen we de gaswinning terugbrengen naar 12,5 miljard kuub per jaar. Omdat veiligheid voorop staat. Verder zullen we aandringen op erkenning van aansprakelijkheid door de staat.”

Bewijslast

“In fase 2 moet alle schade, zowel materieel als immaterieel, vergoed worden. Verder moet de bewijslast omgedraaid worden. We moeten af van de situatie waarin burgers moeten bewijzen dat schade aan hun huizen het gevolg is van de aardgaswinning. Uitgangspunt moet zijn dat de schade is veroorzaak door de aardgaswinning. Tenzij de NAM of de staat kan aantonen dat dit niet het geval is. Ook willen we dat de toezicht op de aardgaswinning weggehaald wordt bij de staat. De provincie moet hierin een regierol krijgen. Zij moet het onderzoek aansturen en de schade afhandelen.”

Fonds

“In fase 3 moet een fonds voor de provincie Groningen opgericht worden. 10 % Van de aardgasbaten moet in dit fonds gestopt worden. Verder willen we een waardegarantie voor woningen. Waarbij de staat aanvult.”

Thema’s

Scheffers vertelt het met vuur. Hij wil echter benadrukken dat Groninger Belang ook over andere thema’s een standpunt heeft. Waarbij zij onder meer taken van de provincie terug wil geven aan de gemeenten. Scheffers: “Een voorbeeld: het Borgerswold in Veendam is door de gemeente aangelegd. Maar als ze nu een boom wil kappen, moet de provincie daarvoor toestemming geven…”

 Zie voor het verkiezingsprogramma: groningerbelang.nl.

Artikel door HS-Krant: http://www.hskrant.nl/nieuws/25668/hoge-notering-marc-scheffers-op-lijst-12/


 

 

B_gfhqFUsAIX4it

 

De afgelopen weken stonden in het teken van campagne voeren voor Groninger Belang.  Zoveel mogelijk mensen bereiken en zoveel mogelijk mensen informeren over punten waar zij zich sterk voor maken.

Een oude GADO bus van het Busmuseum uit Hoogezand-Sappemeer brengt de kandidaten van lijst 12 door heel de provincie. Haren, Bedum, Winsum, Pekela, Winschoten, Hoogezand-Sappemeer, Ter Apel is een kleine greep uit alle plaatsen die de Groninger Belang tour inmiddels heeft aangedaan. De reacties van de inwoners van de diverse plaatsen zijn voornamelijk positief. Groningen blijkt blij te zijn met de kritische geluiden naar Den Haag, en zijn blij met een partij die zich hard maakt voor de Noordelingen.

Komende zaterdag, 14-03-2015 is Groninger Belang te vinden in Ten Boer, Appingedam, Delfzijl, Uithuizen, Loppersum en de stad Groningen. In de loop van komende week zal de exacte route, met aankomst en vertrektijden op www.Groningerbelang.nl geplaatst worden. Wilt u een praatje met ons maken, houdt deze site dan goed in de gaten!


 

Hans Haze namens Groninger Belang. Interview OOG TV

 


 

Bram Schmaal namens Groninger Belang op RTV Noord

december 2014